Yeryüzünde en fazla oksijen üreten şey nedir?
----------------------------------------------------------
Su yosunları. Su yosunlan fotosentezin atık maddesi olarak oksijen açığa çıkarır. Çıkardıkları net oksijen miktarı diğer tüm ağaçların ve kara bitkilerinin birlikte çıkardıklarından daha fazladır.
Ölü yosunlarsa petrol ve doğalgazın temel bileşenleridir.
Mavi-yeşil yosun ya da cyanobacteria (Yunanca kyanos - "koyu yeşilimsi mavi") 3,6 milyar yıllık fosillerle dünyanın bilinen en eski canlı varlığıdır.
Yosunların sınıflandırılması konusunda bitki ve bakteri arasında hep tereddüt ve kararsızlık olmuştur. Şimdi kati olarak Monera aleminin (Yunanca moneres - "tek" anlamına gelir, tek hücreli yapılar kastedilir) bakteri tarafındadırlar. ..
Spirulina ilgi artıyor
Bir tür yosun olan spirulina 4000 m2 alanda soya fasulyesinin ürettiğinden yirmi kat daha fazla protein üretir. Spirulina, yüzde 70 protein (dana etinde yüzde 22'dir), yüzde 5 yağ, yüzde sıfır kolesterol ve muazzam düzeyde vitamin ve mineral içerir. Bu yüzden spirulina püresinin popülaritesi her geçen gün artmaktadır.
Ayrıca bağışıklık sistemini de destekler, özellikle protein interferonların üretilmesi ve vücudun virüs ve tümör hücrelerine karşı ilk savunmasında etkilidir.
Spirulinanın beslenme ve sağlıkla ilgili faydaları yüzyıllar önce Aztekler, Sahra içlerindeki Afrikalılar ve flamingolar tarafından keşfedilmişti.
Gelecek için önemi, bu yosunun verimli olmayan topraklarda tuzlu su kullanımıyla (bu suyu da geri dönüştürerek) yetiştirilebilir olmasıdır.
Erozyona neden olmayan bir üründür, gübre ya da zirai ilaç gerektirmez ve havayı yetişen her şeyden çok daha fazla temizler
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilimsel çevrelerce son yıllarda keşfedilen en şifalı bitkilerden biri olarak kabul edilen spirulina yosun türüdür. İçeriğindeki besin miktarının çok çeşitli olması ve protein, vitamin, mineral açısından zengin olması, üretimini ve tüketimini sürekli artırmaktadır.
Spirulinanın bu kadar faydalı bir bitki olmasının nedeni içeriğindeki vitaminlerin, minerallerin, proteinin kendiliğinden içinde olması, dışarıdan ilave dilmemiş olması nedeniyle vücutta emilim miktarının %90 lara kadar varmasından kaynaklamaktadır.
Spirulina Faydaları
Vücudu iyi beslediği için vücut direncini artırır ve enerji seviyesini olumlu etkiler.
Düzenli kullanımlarda vücut genel dayanıklılığını ve bağışıklık sistemini güçlendir.
Spirulina hücre yenilenmesi ve çoğalma sürecini destekleyicidir.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. ( Şeker, tansiyon, kolesterol, sindirim, kansızlık, gastrit, ülser, kemik erimesi, cilt güzelliği, kilo problemi)
Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin (serbest radika denen zararlı maddeler) atılmasına yardımcıdır.
İştahsızlık çeken çocukların iştahını düzenlemeye yardımcı olur ve gelişim sürecini destekler.
Sporcuların vücutlarını kısa sürede toparlamasına yardımcıdır. Kas gelişimi destekler. Bir çok olimpiyat ve dünya şampiyonun spirulina kullandığı bilinmektedir.
Saç dökülmesi yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Saç için hayati değerde besinler içerir.
Cilt güzelliği için faydaları oldukça fazladır ve sivilce, aknelerin giderilmesine yardımcıdır.
Yaraların hızlı bir şekilde kapanmasını destekleyicidir.
Dengesi beslenme kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesine, iyileşmesine yardımcıdır.
Sürekli hastalananlar için oldukça faydalıdır. Düzenli kullanmaları önerilir.
Stres, sigara, alkol, hava kirliliği gibi vücudumuzu olumsuz etkileyen dış etkenlerden vücudu korumaya ve temizlemeye yardımcıdır.
İçerisinde en yoğun protein bulunan ve en az yağ içeren bitki olduğu için kilo kontrollerinde faydalı bir yardımcıdır.
Bilimsel araştırmalar da sindirim sistemini desteklediği ve bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı gözlemlenmiştir.
Japonya’da 50 yaş üzeri bireylerin %73’ünün düzenli spirulina tükettiği tespit edilmiştir.
Çin’li bilim adamları kemik iliği hücrelerini yenilediğini ve desteklediğini kabul etmektedirler.
Japon bilim adamları ağır ŞEKER hastalarını 8 haftada hafif şeker hastaları seviyesine getirdiğini iddia etmektedirler.
Vejeteryanlar için oldukça önemli olan B12 vitamini bakımından zengin bir kaynaktır.
Karoten madde tüketimiyle (beta-karoten) kanser oluşumu arasında negatif bir ilişki olduğu, doğal karotenler sentetik olanlara nazaran daha kolay metobolize edildiği ve vücutta birikerek toksik etkiye sebep olmaz.
Spirulina içerdiği organik demir ve kalsiyum sayesinde sağlıklı kemik,sinir,kan ve kas dokusuna etkili bir destektir.
Vücuda tokluk hissi veren fenilalalin amino asidi içerdiği, kolesterol içermediği ve düşük miktarda doymamış yağ içerdiği için kilo vermek için kullanılır, zayıflamaya yardımcı olur.
Doğada nadiren buluna yağ asidi GLA; artrit ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli olup yüksek tansiyon ve kolesterolün düşürülmesindede etkili olduğu bilinmektedir.
En kuvvetli detoksifiye edici ürünlerden biridir ki yüksek miktarda klorofil içermesinden kaynaklanmaktadır.
Spirulina her hangi bir rahatsızlığın tedavisinde direk kullanılan bir ilaç değildir. Vücudu iyi besleyen, vücuda faydaları oldukça fazla olan bir gıda takviyesidir.
----------------------------------------------------------------------------------