Welcome, Ziyaretçi

Gönderen Konu: Samsun’da 2 Bin 300 Yıllık Anıt Mezar Bulundu  (Okunma sayısı 2183 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

__root

  • Teknik Destek
  • Teğmen
  • ******
  • İleti: 209
  • Teşekkür: 30
Samsun’da 2 Bin 300 Yıllık Anıt Mezar Bulundu
« : 31 Ağustos 2016, 13:20:32 »


Samsun’un Bafra ilçesindeki İkiztepe Höyüğü’nde Helenistik döneme ait kral veya bir komutanın olduğu düşünülen anıt mezar bulundu.

Bafra ilçesindeki İkiztepe Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında 2 bin 300 yıllık anıt mezar bulundu. Helenistik dönem mezarının bir krala veya komutana ait olduğu düşünülüyor.

İkiztepe Höyüğü’nün üzerine biriken bitki örtüsü nedeniyle bir nevi korunduğunu belirten kazı başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, bu nedenle define avcıları tarafından çok az tahrip olduğunu söyledi. Höyükteki kazılarda ortaya çıkan anıt mezarın ise o dönemde soyulduğuna dikkati çeken Bilgi, “Bu tür tümülüs mezarlar toprak altında olmakta. Bu mezarı galeri tekniğiyle yapmışlar. Üzerinde biz hiç kazı izine rastlamadık. Doğrudan doğruya kapıyı bulup oradan içeri girmişler. Kilit taşını çözünce bütün mezar olduğu gibi göçmüş. Çoğu kaçmış ama iki kişi mezarın kapısında kalmış. Bize ışık tutacak altın sikke bırakmışlar.” dedi.



Kral ya da komutan mezarı olabilir
Bilgi, kalıntının önemli bir anıtsal mezar olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu aslında tümülüs tipi mezarın mezar odası. Uzun bir koridor ve iki odadan oluşuyor. Kesme taşlar kullanılmış. Taşları birbirine tutturmak için demir çubuklar ve eritilmiş kurşun kullanılmış. Odaların üzeri tonoz beşik şeklinde, koridorun üzeri ise taşlarla kapatılmıştır. Mezar oluşturulduğu zamandan bir müddet sonra soyularak tahrip edilmiş. Mezar girişinde ele geçirilen altın sikke mezarın tarihini bize verdi. Helenistik dönem, M.Ö. 330’lu yıllara tarihlenebilen bir yapı. Sikke ise İstanbul’da darp edilmiş. M.Ö. 281 yılına ait. İstanbul o zamanlar Byzantium yani kralın ismiyle anılıyor. Sikkenin üzerinde İskender başıyla tanrıça Artemis gösteriliyor. Bölge kralı Lizimaus’un mezarı da olabilir. Bilemiyoruz. Onun komutanlarından ya da bölgesel bir kralın mezarı olabilir.”

Kazılar sırasında mezarın küçük çapta bir restoreden geçirildiğini ancak oluşturulan arkeopark projesi kapsamında mezarın onarımdan geçirilerek turizme kazandırılacağını ifade eden Bilgi, “Mezarın üzeri cam çatıyla örtülecek. Duvarları yıkık taşlarla tekrar tamamlanmaya çalışılacak. Yaklaşık 150 bin lira maliyetle inşallah tamamlayarak halkın ve turizmin hizmetine sunacağız. Kızılırmak Vadisi içinde kaya mezarları var. Ama onlar sıradan mezarlar. Bu tür mezarlar Batı’da çok var ama bu kadar güzeli yok.” ifadelerini kullandı.

Bilgi, mezarın yapım tekniğinin de dönemine göre önemli olduğunu söyledi.

Haber Türk